23 december 2010

Finally!

Så skönt! Jag har nu nästan allt klart till jul! Julklapparna är fixade och ligger färdigt i säcken, maten är inköpt & huset städat. Om jag orkar ska jag baka pepparkakorna ikväll, och så borde jag bada ena pudeln så att hon också blir fin till jul. Sen, sen ska jag bara ligga på soffan...

Hittade recept på sufflé hos Sköna Hem, ser den inte underbar ut?




Sufflé med lingon och choklad

6–8 portioner
Lingonkompott
200 g lingon eller valfria bär (frysta går bra)
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 msk citronsaft
3 cl sprit

smält smör till formarna
6–8 bitar mörk, god choklad
florsocker

Maräng
100 g äggvita (från 3 små ägg)
1 tsk citronsaft
4 msk socker

Lingonkompott: Koka upp lingon och socker till en kompott, rör ut potatismjölet i citronjuicen och red av kompotten med blandningen. Låt koka 1 minut från första bubblan. Dra sedan av lingonkompotten från spisen. Tillsätt spriten och täck med plastfilm så att kompotten håller värmen. Pensla formarna och sätt dem i frysen.

Sufflé: Vispa samman äggvita, citronjuice och socker till en styv maräng. Vispa ner 1/3 av marängen i den heta kompotten. Häll sedan tillbaka den heta blandningen i resten av marängen och vänd försiktigt ned allt så att sme­ten blandas väl. Ta ut formarna och spritsa eller häll sme­t­en i dem. Stick ner en bit mörk choklad i varje form. Stryk med tummen runt kanten på varje form så att sufflén lättare kan lyfta från kanten. Frys tills sufflén ska gräddas – hit kan du förbereda.

Precis innan servering: Grädda suffléerna i 200 grader i ca 15 mi­nuter i mitten av ugnen. Sufflén ska lyfta från formen. Sikta över lite florsocker när du tagit ur suffléerna ur ugnen. Servera dem varma.

Inga kommentarer: